Udang geragau ini apabila dimasak dengan nasi goreng memang menyelerakan. Itu belum lagi di tambah dalam masakan-masakan lain dan ada sesetengah mereka menjadikannya bahan utama utama untuk resipi sambal dan kuah bagi mee.
Industri udang geragau di jeti Kuala Gula, Kerian semalam. Masyarakat Cina di sini yang merupakan nelayan kebanyakannya, menjadikan udang geragau sebagai hasil pendapatan mereka. Lihat sajalah udang yang dijemur itu hanya diletakkan di atas kanvas di atas tanah. Selalunya bagi mereka yang arif, penjemuran seperti ini dibuat di atas pangkin khas.
Kebersihan NOMBOR 2........lihat saja bagaimana pekerja Indon menterbalikkan udang geragau supaya cepat kering tapi.memakai kasut.berseluar pendek.tanpa pakaian khas.....Kasut yang diguna menapak di atas tanah...juga diguna untuk menapak di atas Udang2 tersebut................YEKKKK !!!
PELUH ,RAMBUT.serta apa saja bisa bercampur dan "melazatkan" lagi udang geragau tersebut,,,,, kah3
Dan FINALE nya.........anjing2 dibiarkan berkeliaran malah KENCING hanya beberapa sentimer dari jemuran tersebut..................tanpa dihalau..........kah3.......
adakah anjing2 itu bersalah ? atau mereka2 yang terlibat dalam industri ini yang TAK PEDULI ?
Sumber : Minda Hamba Sendiri --- Di saat INDUSTRI makanan HALAL dilanda RIBUT.....perkara2 seperti ini terlepas pandang...kah3.....